Чип Тунинг и Пауър Бокс


PSTuning - Начало |  За нас  |  Чип тунинг  |  Пауър бокс  |  Услуги  |  Въпроси и отговори  |  Контакти  | PSTuning - Facebook


 

Какво представлява Чип тунингa ?

 

Подробнo принципа на действие на чип тунингa е описан в раздел “ Чип тунинг.

 


 

Как работи Пауър боксa ?

 

Подробнo работата на пауър боксa е описана в раздел “ Пауър бокс.

 


 

Чип тунинг или Пауър бокс ?

 

Този въпрос се зароди веднага след излизането на пазара на първите пауър бокс модули. Фирмите за чип тунинг, които по това време не го предлагаха, го “определиха” като “вреден” (доказано работещ търговски трик). Години след това пауър бокс модулите доказаха своите качества и се наложиха на пазара. В момента, почти няма тунинг фирма в света, която да не предлага и двата продукта. Всъщност няма еднозначен отговор на този въпрос, тъй като и двата продукта притежават своите положителни и отрицателни страни. Ние ще изброим главните от тях, а избора оставяме на Вас – уважаеми клиенти.

 

   Чип тунинг :

 

Възможността за промяна или премахване на различни ограничения (максимална скорост и др.).

Невъзможността му да бъде преместен на друг двигател.

Инсталирането му изисква висока квалификация на персонала и специализирано

    оборудване.

   Пауър бокс :

Възможност за бърз монтаж и демонтаж (основно предимство за коли в гаранция).

Монтажа и демонтажа в 90% от случаите може да се извършва от самия клиент.

Голямото му приложение при двигатели, които не подлежат на чип тунинг.

Без рискове при монтажа, благодарение на оригиналните букси в комплекта на модула.

Възможността на модула да бъде препрограмиран и поставен на друг двигател със същия

    тип на впръскване на горивото.

По-кратък гаранционен период (поради наличието на хардуерен модул).

 


 

Защо има и по-евтини продукти обещаващи същите технически показатели ?

 

Отговора на този въпрос ще оставим вие да определите, ние просто ще споменем някои фактори определящи крайната цена. Първото и най-важно, което трябва да знаем, е че най-скъпата част от чип тунингa и пауър боксa е самият софтуер в тях. Неговото създаване всъщност е основното, което определя цената. Изработката на такъв софтуер изисква, както сериозни познания “ноу хау”, така и техническа база. С бързото развитие на двигателите с вътрешно горене се развива и придружаващата ги електроника. Този факт кара сериозните тунинг фирми непрекъснато да инвестират за да бъдат “в крак” със своята техническа база и инженеринга си. Същото важи и за дилърската им мрежа, за да може тя качествено да обслужва дори и последните модели автомобили. За това е важно коя тунинг фирма стои зад дадения продукт, какви изпитания е провела, какви технически параметри обещава и какви гаранции дава. Несериозно е да се каже, че дадена фирма или “майстор” занимаващ се с чип тунинг само в свободното си време, без необходимата за целта измервателна и диагностична техника, биха постигнали положителни резултати.

 


 

Вярно ли е, че принципа на работа на пауър бокс модулите е да “лъжат” компютъра на двигателя ?

Принципа на работа на пауър бокс модула подробно е описан в раздел " пауър бокс ". На практика има много възможности да увеличите мощността на новите турбодизелови двигатели. Един от тези начини е да промените умишлено показанията на температурния датчик и по този начин двигателя да работи непрекъснато в “студен” режим. В този режим горивната смес е по-богата и се получава по-голяма мощност и ускорение. Този метод е популярен като “резистор тунинг”. Има голямо разнообразие на пазара от “тунинг” продукти на този принцип. Те лесно могат да бъдат разпознати по простата им схема и ниската им цена. Този метод, с промяна на показанията на датчиците да се постига повече мощност, е вреден за двигателя и по тази причина не се използва в качествените пауър бокс модули. Качествените цифрови пауър бокс модули са базирани на микропроцесорна обработка на инжекционната система на двигателя в реално време и не променят показанията на датчиците. Те работят идентично на чип тунингa, но са външни устройства. Тук можете да разгледате пауър бокс, работещ на същия принцип, на марката "Brabus", която с емблематичното си име, говори за качеството на продуктите си.


 

Каква гаранция имат чип тунингa и пауър боксa ?

 

Ние сме официални представители на Английската тунинг фирма Superchips ltd.

Гаранцията на чип тунингa е 5 години, а гаранцията на пауър бокс модулите е 2 години.

 


 

Колата ми е в гаранция, какво може да се направи ?

 

Почти всички автомобили след 2003 година могат да бъдат препрограмирани през диагностичната букса. Това прави чип тунингa почти неоткриваем. Въпреки това, ние съветваме нашите клиенти, да се насочат към пауър бокс модул, ако колата им е в гаранция. Лесния монтаж / демонтаж, благодарение на оригиналните букси в комплекта на пауър бокс модулите, ги прави предпочитаното решение при автомобили в гаранционен срок.

 


 

Колата ми беше с ваш чип тунинг, но в сервиза ми смениха софтуера на двигателя. Какво се прави в този случай ?

 

Всички авто производители непрекъснато отстраняват грешки в своите софтуери и правят подобрения. За това много често се налага да бъде подменян софтуера на автомобила с по-нова версия. Това от своя страна прави старата тунингована програма неизползваема. За целта се изработва нова тунинг програма, която нашите клиенти не заплащат.

 


 

Вреден ли е чип тунингa и пауър боксa за двигателя ?

 

Защо не се поставя заводски ?

Това са възможно най-задаваните въпроси и ние ще отговорим на тях едновременно. Както вече споменахме, най-важната част от чип тунингa и пауър боксa е софтуера в тях. Този софтуер всъщност заменя или коригира оригиналния софтуер, който управлява целия горивен процес. В този софтуер са записани всички ограничители и пределни стойности, в които трябва да работи двигателя. Всеки производител е изправен пред все повече изисквания към еко норми, тип гориво, шум, акцизи и редица други, който са различни за всяка държава. Тези изисквания карат производителите да се стараят да постигнат компромисен вариант на софтуер, който да отговаря на всички тях. Друг фактор е съкращаването на средства за разработка на нови двигатели. С незначителни промени по двигателите и с различен софтуер се получава "нов двигател". Тук като пример може да се даде популярния двигател на VAG групата (Audi, VW, Skoda, Seat) 1.9 TDi, който има около 5, 6 различни модификации от 90hp до 150hp. Всички тези фактори карат производителя да прави компромисен вариант на софтуер, което е и причината всеки двигател заводски да излиза с определен запас, който на практика не се използва. Задачата на тунинг фирмите е точно тази, да премахне излишните ограничения в софтуера и да оптимизира работата му, но в никакъв случай не и да скъсят живота на двигателя. Качествения тунинг (оптимизиран) софтуер води до повишаване на мощността и въртящия момент на двигателя при понижен разход на гориво, който факт говори сам по себе си за по-качествената работа на двигателя след тунинговането. На практика до оптимизиране на заводския софтуер прибягват всички тунинг студия (AMG, Brabus, ABT и др.), дори по някога и самите производители го предлагат като допълнителна екстра. Единствения фактор будещ притеснение тук, който заслужава внимание, е да не попаднете на софтуер с неясен произход и неясни настройки правени за 30 мин. “на око”, които да доведат до износване на двигателя и дори до неговото тотално разрушение. Изработката на качествен тунинг софтуер изисква сериозни познания, както и редица измервания и тестове.


 

Имам проблем с филтъра за твърди частици (FAP/DPF), може ли да се направи нещо ?

Да, възможно е да се реши проблема за винаги. Филтъра за твърди частици е консуматив, който в повечето случаи е с висока цена. Основния проблем, е че износването (запушването) на тези филтри се контролира от компютъра на двигателя. По тази причина е невъзможно просто да бъде отстранен или заменен с обикновено гърне или тръба. Начина за решаването на проблема е следния: премахва се филтъра и се изработва нов модифициран софтуер за компютъра на двигателя. След тези процедури, на практика никога повече няма да ви се налага да се сблъсквате с този проблем.


 

Ако имате други въпроси или не открихте удовлетворяващ отговор тук,

моля свържете се с нас. За нас е удоволствие да сме ви полезни.

 

 

 

www.

PSTuning - ChipTuning and PowerBox

.net

София, бул. Овча купел 42
Тел/факс: (02)  955-70-80, 0886 990810

Copyright © 2003 - 2019 PS Global Trading ltd. All rights reserved